CategoriesСтатті Цікаве

Чому котик мурчить?

kot 1200x675 1
Ну давай! Розкажи мені чому я муркочу!

Котики підкорили весь світ. З приходом у наші будинки глобальної мережі котеї і там зайняли своє законне місце на п’єдесталі. І це не дивно. Адже мила мордочка кота в купі з котячими примхами і безглуздими витівками змусять розчулюватися будь-якого сухаря. Вишнею на торті тут є котяче муркотіння. І все-таки: чому котик мурчить?

Найчастіше у нас муркотання асоціюється з гарним настроєм тварини, сигналізатор максимального задоволення. Але це завжди так. Крім самого звуку кішкою варто також і звертати увагу на контекст у якому це відбувається. Так можна точно визначити значення конкретного сеансу муркотання.

Якщо Вас вранці будять лапкою і гучним “мур-мур”, то швидше за все кіт зголоднів, а вже потім скучив за Вами.

Однозначної класифікації бурчання немає, тому що котики не дуже хочуть відкривати таємниці своєї комунікації. Наприклад, маленькі кошенята мурчать, щоб мама-кішка змогла їх знайти та погодувати. Також бурчанням котики можуть оголошувати перемир’я у територіальних війнах та пропонувати обмін ресурсами. Але це не точно.

Мурчання кішки починається в головному мозку тварини. Кора головного мозку генерує та посилає імпульси до голосових зв’язків тварини. Зв’язки скорочуються та розширюються поперемінно. А тепер увага! У котиків справді є муркотіло! Під’язикові кісточки — спеціальний орган для муркотання. У момент скорочення зв’язок вони починають вібрувати, внаслідок чого виходить характерний звук.

purr

До речі, вчені (не британські) провели досліди і дійшли висновку, що котяче бурчання може працювати як механізм саме лікування. Частота котячої стіни знаходиться в діапазоні від 20 до 140 Герц. Частоти у цих діапазонах позитивно впливають на кістки, сухожилля, м’язові тканини. Під впливом таких частот кістки зростаються буквально на очах, рани краще гояться і швидко спадають набряки.

Також вчені вважають, що механізм самолікування у кішок виробився внаслідок їхнього не особливо рухливого способу життя. Наприклад, домашній котик дві третини часу проводить уві сні. Бурчання при такому порядку допомагає тримати скелет і м’язи в постійному тонусі.

Спираючись на ці факти гуру зоотерапії взяли на озброєння котиків, що муркотять, у свої клініки. Зазвичай у таких клініках проходять курси реабілітації пацієнти зі складними діагнозами. Також легко можна знайти в інтернеті інформацію про котейки, які самовіддано працюють у ветклініках допомагаючи стати на ноги своїм родичам.

Радуйте частіше своїх котиків, щоб вони включали своє муркотіло тільки від задоволення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *