CategoriesСтатті

Чи піддаються коти дресируванню?

1422430304 1421992415 podborka 20 1

Чи піддаються коти дресируванню, міфи та реальність

Чи піддаються коти дресируванню? Це питання цікавить кожного власника пухнастого вихованця. Адже багато хто вихваляється, що кішка або кіт приносить м’ячик, подає лапку і виконує різні інші команди.

Відразу варто сказати, що дресура щодо кішок – поняття відносне. І не треба посилатися на Куклачова. В інтерв’ю для ЗМІ він часто зізнавався, що при створенні своїх програм не він диктував свої умови, доводилося орієнтуватися на захоплення підопічних, завдяки чому і досягли успіху.

Отже, чи можна видресувати кота чи кішку?

Теоретично так, але тільки у тому випадку, якщо враховувати її інтереси. З котячими набагато складніше працювати. У цьому випадку не вийде виробити умовний рефлекс, як в собак, наприклад «приніс палицю — отримав ласощі». Собаки підкоряються командам беззаперечно, кішки – ні, тут все залежить від настрою. Якщо ваш улюбленець матиме бажання пограти в такому режимі, він удостоїть господаря своєю увагою. Якщо ні – змусити неможливо.

Основні фактори, які потрібно враховувати при виробленні певних навичок:

1. Схильності. У кожного кота є свої особливості у поведінці. Якщо їх брати до уваги, можна привчити його стрибати на плече по команді, приносити іграшку, ходити по простягнутій руці та багато іншого. Але якщо те, чого ви хочете навчити домашнього улюбленця, йому чуже, відразу варто залишити це заняття, тому що не вийде.
2. Настрій. Щеплювати навички потрібно лише в тому випадку, якщо кіт розташований до гри. Не варто будити улюбленця просто тому, що вам цього захотілося. У кращому випадку ви удостоїтеся повного ігнорування, в гіршому – подряпин.
3. Вік. Найпростіше «дресируються» кошенята. З дорослими вихованцями все набагато складніше. Вони вже мають сталий характер, з яким доведеться змиритися.

А тепер розвіємо найпоширеніші міфи

1. Кішки дресируються, так само як і собаки. Це не так, у собак виробляється умовний рефлекс, у кішок — ні, вони реагують за настроєм.
2. Навіть за наявності певних навичок, коти все виконують беззаперечно. Ні, знову ж таки, лише за настроєм. Якщо їм хочеться спати або їсти, і немає бажання грати, ні на які команди вони не реагують.
3. Щоб привчити виконувати команди, потрібно карати. Ні в якому разі. Якщо ви будете так поводитися, єдине, чого удостоїтеся «сюрпризів» у найнесподіваніших місцях, а не лише у капцях.

Кожен котик унікальний і має свої особливі таланти. Щоб виробити у нього певні навички, потрібно стежити за поведінкою вихованця для того, щоб зрозуміти, що йому буде цікаво. І лише потім починати «дресуру». Котячі дуже характерні, і змусить їх робити те, чого вони не хочуть, неможливо.