CategoriesКорисна інформація Статті

Як зрозуміти що в кота температура?

kitten white cat 1285341 1024x678 1
Якщо ви помітили, що котик змінив свою поведінку: йому не цікаві ігри та ласощі — варто насторожитися.

У кота температура – як це зрозуміти та що робити?

Ваш кіт став млявим, і не виявляє інтересу ні до ігор, ні до улюблених ласощів? Варто звернути на це увагу, можливо, йому нездужає. Такі симптоми найчастіше вказують на розвиток хвороби. Насамперед потрібно виміряти температуру тіла вихованця. Для проведення процедури використовують вушні або ректальні термометри. У першому випадку ми отримаємо приблизний результат, у другому максимально точний.

Якщо термометра немає під рукою, є й інші способи визначити, чи підвищена температура домашнього улюбленця.

Чому у котів виникає жар, основні симптоми

Стандартна температура котів варіюється від 37 до 39 градусів. Якщо вона піднімається вище 39, виникає жар, що зумовлює погане самопочуття.

Основні симптоми підвищеної температури:
1. Відсутність апетиту.
2. Озноб.
3. Млявість.
4. Сонливість.

Підвищення температури тіла у тварин виникає з тих самих причин, як і в людей. Це може бути бактеріальне, грибкове, вірусне чи інфекційне захворювання, патології внутрішніх органів, розвиток доброякісної чи злоякісної пухлини. Також жар нерідко виникає при травмах.

Якщо є підозра на підвищену температуру, варто негайно завітати до ветеринарного лікаря. Без термометра важко визначити, наскільки вона висока, а обстеження дозволить оперативно виявити причини нездужання.

Як визначити, якщо у вихованця жар, в домашніх умовах

3 1

Виявити підвищену температуру тіла можна у домашніх умовах. Для цього робимо ряд нехитрих маніпуляцій.

Обстеження носа
У здорового кота ніс холодний та вологий. Якщо тварина захворює, ніс стає сухим та гарячим. Але це явище може свідчити також і про зневоднення. Щоб визначити, чи це так, потрібно акуратно підняти шерсть на спині. Якщо вона тривалий час залишається в такому ж положенні, це саме зневоднення, а не жар.

Обстеження вушок
У здорових кішок внутрішній бік вушка теплий. При підвищеній температурі він стає гарячий на дотик, приблизно як лоб хворої людини.

Обстеження спини
У хворих тварин спина набагато гарячіша, ніж у здорових. Якщо ви часто спілкуєтеся з вихованцем, відразу помітите різницю. Але перед тим, як наводити паніку, переконайтеся, що ваш домашній улюбленець не відпочивав на батареї або підвіконні, освітленому сонцем.

Додаткові ознаки підвищеної температури тіла – озноб та прискорене дихання. Також це може свідчити про лихоманку.

Як і чим виміряти температуру у кішки?

У деяких випадках, щоб зрозуміти, що у тваринки жар – непрямих ознак буває мало. Тому доведеться озброїтися термометром (бажано електронним). Ветеринари рекомендують використовувати вушний ветеринарний термометр (він не доставить дискомфорту котику і використовувати його простіше), якщо такого немає – підійде і гнучкий електронний або інфрачервоний, проте точність результатів тут кульгатиме.

Отже, якщо використовуємо звичайний електронний термометр, котика доведеться сповивати, як немовля, щоб він не нашкодив самому собі і вам, або попросити когось із домочадців потримати мурчика. Чим спокійніше буде поводитися вусатий, тим точніше буде результат вимірювання температури. Під час процедури ласкаво розмовляйте з твариною, щоб її заспокоїти.

Термометром ртутним чи електронним, температуру вимірювати коту потрібно лише ректально. Потримати під лапою (як людині під пахвою) не вийде.


Що чекає на вашого улюбленця при відвідуванні ветеринарного лікаря

Якщо ви збираєтеся до ветеринара, не забудьте взяти з собою свій паспорт, паспорт тварини, де проставлені щеплення, та її медичну картку.

Обстеження кота ветеринаром складається з таких етапів:
1. Візуальний огляд тварини, пальпація, опитування господаря щодо наявних симптомів та контактів з хворими тваринами.
2. Вивчення медичної карти, збір анамнезу.
3. Постановка первинного діагнозу, здавання лабораторних аналізів.
4. Уточнення діагнозу з урахуванням результатів аналізів.
5. Призначення апаратних досліджень (УЗД, КТ, МРТ) за потребою.
6. Призначення лікування.

У складних випадках, коли необхідно робити постійні медичні процедури і постійне спостереження фахівця, лікар порадить залишити вихованця на стаціонарне лікування. Якщо ж призначено пігулки, їх можна давати і вдома.

Уважно стежте за здоров’ям домашнього улюбленця та у разі його погіршення або підвищення температури без явних симптомів – одразу звертайтесь до ветеринарної клініки за консультацією фахівця.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *