CategoriesСтатті Цікаве

Чи можуть коти пророкувати зміну погоди? Кіт та погода

cat s paw on a rainy window outside copy space 133994 1634

Дощ із котів та собак

У англійців є вираз “дощ із кішок та собак”, який перекладається “ллє як з відра”. Виникає логічне питання: яке відношення проливний дощ має до свійських тварин? Чи можуть коти передбачати зміну погоди, грозу, наприклад? Чи дізнаються про це раніше за своїх господарів? Ми відповімо на ці запитання!

Походження фрази “дощ із кішок і собак” іноді пов’язують зі скандинавською міфологією. На зображеннях бога бур Одіна часто фігурували собаки та вовки. Їх вважали за символ вітру.

cat 428093 1920Атрибутом відьми, здатної літати у штормову погоду, була чорна кішка. Згодом ця тварина перетворилася на символ злив. Відповідно до фрази “дощ із кішок і собак” описують бурю (собаки) і зливу (кішки).

Скандинавське походження досить правдоподібне, але проблема в тому, що до вісімнадцятого століття ця фраза не була такою популярною. Розповсюдженню допоміг Джонатан Свіфт.

У його сатирі була представлена ​​аристократія, яка дуже турбувалася про “дощ із кішок і собак”. Для дощової Англії розмови про погоду були цілком звичайною справою, тому після твору Свіфта вираз набув популярності.

Коти, відьми та забобони

Віра в те, що кішки пов’язані з відьмами, народила велику кількість забобонів. У багатьох культурах Європи вважалося, що ці тварини здатні не тільки передбачати погоду, а й впливати на неї.
В Уельсі, наприклад, думали, що інтенсивне миття кішкою вух — до дощу. Якщо кішка б’є килими й фіранки, то в Нідерландах чекатимуть сильного вітру. А щоб ваш пухнастий не псував килими та фіранки, ми виготовили спеціальні кігтеточки 😉

Під час завоювання Америки існувала прикмета: кішка сидить спиною до багаття — чекати на похолодання; спить з лапами під собою — настає негода.

Моряки найчастіше проводили час у спостереженні за кішкою на борту. Потрібно чекати на град, якщо вона лиже вовну. Чхання вважалося вісником дощу. Крім того, існувало повір’я, що кішка здатна викликати шторм, тому моряки боялися її образити.

Наукова точка зору

А що каже наука? Чи можуть коти пророкувати зміну погоди?

Передбачати погоду котикам допомагають гостріші почуття. Падіння атмосферного тиску перед дощем відчуває їхнє внутрішнє вухо. Висока чутливість до запахів і звуків допомагає кішці почути грозу за багато кілометрів або металевий запах блискавок.

Хоч коти й не єдині тварини, здатні віщувати зміни погоди, їм потрібно віддати данину замилування. Тим більше, що усім відомо про їхню перевагу над нами, людьми.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *