CategoriesСтатті Цікаве

Чому кіт дивиться в одну точку? Чому кіт дивиться у порожнечу?

чому кіт дивиться в одну точку

Кожен господар мурчиків неодноразово помічав, що його котик злегка “завис” утупившись у нікуди. Помічали?

Чому кіт дивиться в одну точку? Що кіт там знайшов цікавого, чого ми не бачимо, чому кіт дивиться у порожнечу?

Коти, як і багато інших тварин, мають вбудований інстинкт досліджувати своє оточення. Їх зорова та слухова системи дуже чутливі, і вони можуть помічати різні звуки та рухи навколо себе.

Коли кіт дивиться у порожнечу або дивиться у певну точку кімнати, він, ймовірно, тому що реагує на щось, чого ми, люди, не можемо помітити або не приділяємо уваги.

Така нетипова поведінка домашнього улюбленця також може бути спричинена різними факторами, зокрема:

Звук: Коти можуть чути звуки або шуми, які їх цікавлять, і намагатися дослідити те джерело звуку.

Рух: Для котів важливо реагувати навіть на невеликі рухи. Вони можуть спостерігати за дрібними комахами, пилком, бульбашками, павучками та іншими рухомими об’єктами.

Уява: Кішки мають доволі яскраву уяву і можуть створювати собі ігри майже з нічого або знаходити те, чого немає у фізичному об’єкті.

Природні інстинкти: Коти також можуть проявляти свої природні мисливські інстинкти, пильно вдивляючись у простір й вишукуючи очима свою потенційну “здобич”.

Чому кіт дивиться у порожнечу

Чому кіт дивиться у порожнечу?

Відповідь на запитання, вас здивує: річ у тому, що кішки бачать в ультрафіолетовому спектрі. Ні, ваш котик не Суперкіт або Супермен (хоча в того й був рентгенівський зір). Але все ж таки, як?🤔

Більшість з вас могли бачити науковий експеримент із застосуванням призми. Коли скляний трикутник підносять до сонячного світла, сонячний промінь перетворює біле світло на райдужні відблиски. Він поділяє світло на хвилі різної довжини. Червоні — найдовші хвилі, помаранчеві, жовті — коротші, і т. д. На іншому кінці спектра — пурпуровий і фіолетовий, то найкоротші видимі хвилі.

Хвилі, які ви бачите — це не єдині існуючі світлові хвилі. які можна бачити (нажаль не людям). За червоними – інфрачервоні хвилі, які є тепловим випромінюванням, хвилями тепла. Коли ви надягаєте окуляри, щоб бачити інфрачервоне випромінювання, ви можете помічати тварин у темряві по теплу їхнього тіла. На іншій стороні спектра знаходяться ще коротші хвилі: ультрафіолет (УФ). Завдяки цим хвилям ми можемо засмагнути (або навіть “підсмажитися”, якщо пробудемо надто довго на сонці). Разом з іншим видом хвиль ультрафіолет перетворюється на корисне дезінфікуюче світло. Занадто сильна дія ультрафіолетових хвиль може нашкодити очам і викликати катаракту. Та зараз не про це.

Сонячне світло містить не тільки світло видиме людським оком, але також, воно містить невидимі інфрачервоні та ультрафіолетові промені.

очі людини та кота

Вчені, які вивчають будову очей, виявили, що деякі тварини можуть використовувати ультрафіолет, щоб бачити. І так, ви все правильно зрозуміли! У вашого котика є ультрафіолетовий зір, як і в щурів, мишей, кротів та кажанів. Птахи та бджоли теж бачать ультрафіолетове світло, як і усі комахи, риби, а також деякі земноводні та рептилії. Відповідь чому кіт дивиться у порожнє місце майже знайдено. Але для чого це вашому коту?

Здатність бачити в ультрафіолеті має деякі переваги. Якщо ви ведете нічний спосіб життя, як ваш кіт, і тиняєтеся в темряві, корисно було б мати змогу бачити більше світла в спектрі, погодьтеся? Бджоли бачать на квітах візерунки, які допомагають їм знаходити пилок. Гризуни використовують його, щоб стежити за сечею — мітками. Оленям ультрафіолетовий зір допомагає бачити потенційну загрозу — білих ведмедів, які у денному світлі практично зливаються зі сніговим покривом.

Тепер ви знаєте, чому кіт дивиться у порожнечу. Тому наступного разу, коли помітите, що ваша кішка пильно дивиться на щось невидиме, можливо, вона дивиться на сліди мишачих міток. Хіба ви не радієте, що не бачите того що й ваш пухнастий друг?

Пам’ятайте, що кожна кішка та кожен котик мають свої унікальні якості та поведінку, які роблять їх захоплюючими та загадковими супутниками в нашому буденному житті!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *