CategoriesІнше

5 фактів про котячі зуби

aa18d01e998608fc40b6aaa529a2dd8e edited
Якби манул був домашнім котом

Наші хвостаті друзі вже багато років живуть під одним дахом з людиною в теплі, добрі та безпеці. Але свою хижу природу вони так і не втратили. Власне спочатку це була частина угоди: “Котик відловлює гризунів, а натомість отримує покровителя у вигляді людини”. Якщо у Вас досі чомусь залишилися сумніви, що хижаки котики — зверніть увагу на їхні зуби.

У кошенят є молочні зуби

У віці від 3-х до 6-ти тижнів у кошенят починають з’являтися перші зуби. До піврічного віку молочні зуби повністю замінюються на постійні. Процес зміни зубів відбувається непомітно для людини, оскільки кішки проковтують свою молочні зуби. Звучить дивно. Погодьтеся?

Карієс — не проблема

Міркуймо логічно. Солі кальцію вимиті із зубної емалі роблять емаль менш стійкою до пошкоджень. Солі починають вимиватися під впливом кислого середовища у ротовій порожнині. Впливати на кислотно-лужний баланс можуть бактерії (або орбіти без цукру). Бактеріям потрібен цукор, а кішки не їдять солодкого. Майже.

Але це не означає, що котикам не потрібний догляд за зубами взагалі. Застрягли залишки їжі або зубний наліт можуть спровокувати інші захворювання. Не скупіться! Проконсультуйтеся у фахівця, як доглядати за зубками саме вашого домашнього хижака.

photo 2023 07 18 08 57 28 edited

Зубний біль

Знову повертаємось до диких предків котиків. У дикій природі показувати свою ослабленість — це стати чиїмось обідом. Відповідно, у процесі еволюції у котиків виробився досить високий больовий поріг. Це не означає, що тварина взагалі не відчуває зубного болю. Це означає, що дуже довго кішка не буде подавати виду, що у неї проблеми.

Запобігти таким ситуаціям можна регулярно оглядаючи котячі зуби та пащу.

Форма зубів

Зуби кішці потрібні не тільки для того, щоб їсти. Але ми розберемо зараз саме аспект споживання їжі. Якщо звернути увагу, то можна помітити, що у мурчика зуби мають форму деякого ріжучого інструменту. Відповідно котики не жують їжу, а розрізають її на дрібні шматочки та проковтують їх.

Грумінг

Так. Модне слово, яке по факту має на увазі догляд за шерстю. А кішки в цьому знаються, тому їх шубки завжди в ідеальному стані. Ідеальне розташування передніх різців дозволяє котеям без проблем вигризати з вовни ковтуни або колючки після прогулянки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *